Dionica je certifikat određenog udjela u vlasništvu nad određenim dijelom tvrtke.

Jednostavno, ako kupite 100 dionica neke tvrtke koja je izdala 10.000 dionica, vi ste tom kupnjom postali vlasnik 1% tvrtke.

U prijevodu, imate kontrolu nad jednim kupljenim dijelom tvrtke. Ako drugi ljudi koji su zainteresirani za kupnju vašeg dijela tvrtke žele posjedovati dio koji je u Vašem vlasništvu, moraju Vam ponuditi cijenu otkupa, a na Vama je da procijenite odgovara li Vam ta cijena ili za Vas to nije povoljno tj. nije pravi trenutak za prodaju.

Kada tvrtka napreduje, dobro se ponaša na tržištu, ima nove proizvode, ulaže u reklamu, dobro kotira među svitom itd., zainteresirani svojom ponudom dižu cijenu pojedine dionice i tako povećavaju vrijednost same tvrtke.

Ako im se ne sviđa bilo što od navedenog ili imaju neke druge razloge, oni spuštaju cijenu dionice i pri tome cijena pada. Fundamentalne vrijednosti pojedine tvrtke, pogotovo godišnja izvješća, vode cijenu dionice na dugo razdoblje. Uvelike sama dionica zavisi o vremenskom razdoblju u kojem se kupuje, stanju u državi u kojoj nastupa na tržištu, promjenom vrha vlasništva nad tvrtkom itd.

Ako Vam se sviđa fundamentalna strana pojedine dionice koju namjeravate kupiti, pogledajte i njezinu tehničku analizu pa tek onda uz nekoliko faktora odlučite o kupnji (o tehničkoj analizi (TA) govorit ćemo u jednom od slijedećih nastavaka). Nemojte kupovati dionice na osnovi novina i glasina jer obično kad neka informacija dođe u novine bude kasno. Podaci u novinama kasne jedan ili dva dana, a ukoliko neka susjeda zna da treba kupiti dionice pojedine tvrtke, ta dionica odavno je doživjela svoj pik i vrlo lako Vam se može dogoditi da nakon kupnje počne strahovito padati ili strahovito rasti, ovisno u kojoj ste poziciji. Nemojte da Vas zbuni ovo “u kojoj ste poziciji” jer kod financijskog instrumenta dionice možete biti u oba smjera, a da Vam to bude od koristi. Popularno se to naziva long ili short. Long je kada ste kupili dionicu u nadi da će njezina cijena rasti pa ćete kad Vam odgovora prodati i zaraditi razliku, a short je kada ste prodali nešto što “ne posjedujete” tzv. posuđene dionice (ovisno od brokera) i izašli iz pozicije kada cijena te dionice padne na željenu ili predviđenu razinu.

Koje dionice treba kupovati? Imate na raspolaganju mnoštvo dobrih dionica, što na domaćem, što na stranom tržištu. Trebate izabrati one dionice koje su u vašoj kupovnoj moći ili koje su prema procjeni Vašeg brokera dobre za trgovanje.