Što Vam donosi trgovanje – trading kao biznis.

Trader u prijevodu s engleskog znači trgovac.

Kao i u svakom biznisu, tako i u tradingu možete biti vrlo uspješni i uživati u blagodatima biznisa, a opet s druge strane možete biti vrlo nezadovoljni svojim odlukama i propustima što je izravno povezano s vašim prihodima, troškovima i kapitalom. Svaka investicija bez obzira kolika ona bila, u trgovanju mora biti vraćena da bi vaše ulaganje, pogotovo na duži rok, bilo isplativo. Trgovanje je vrlo riskantan biznis i nema tradera koji je 100% u pravu.

Svakako da ima onih koji stalno imaju rastući trend svojih ulaganja, ali ponajviše ima onih koji svoj novac ulažu posredstvom nekih informacija koje su zakasnile, koje su netočne ili samim neznanjem pri tome stavljaju svoj kapital na kocku. Profesionalni trader temelji svoje trgovanje na čvrstim odlukama i argumentima bez obzira na to koliko je sredstava uložio na tržištu – marketu. On živi ili propada u zavisnosti od toga jeli profitabilan ili je gubitnik. Dobra strana tradinga jest ta da ste slobodni, niste ovisni ni o kome, možete raditi bilo gdje na svijetu, vi raspolažete sami sa svojim vremenom i udaljeni ste od rutine, ne morate odgovarati nikome za svoje postupke. Velika prednost trgovanja je ta da možete raditi praktički 24 sata na dan. Kada se jedna burza zatvori, otvara se druga i tako redom…

Velika moć burze jest ta da se mnogo kapitala okreće strahovitom brzinom tj. sredstava je vrlo mnogo zato morate imati veliku i jaku samokontrolu nad svojim odlukama te promišljeno ulaziti u svaki trade koji ste zamislili.

Isto kao i svaki trgovac, trader zarađuje na kupnji i prodaji svoga odabranog financijskog instrumenta. Kao što trgovac na zelenoj tržnici trguje s voćem i povrćem tako i trader trguje s dionicama, valutama, obveznicama itd. Dakle, u biti je isto, a sve ostalo su nijanse.

Samom pojavom interneta otvaraju Vam se bezbrojne mogućnosti kako postati trader tj. kako trgovati za svoj račun. Na internetu postoji more alata, stranica, brokera koji Vas mame na ulaganje, a vaše je da odlučite komu ćete povjeriti svoja sredstva i kojim putem tj. koji ćete instrument izabrati.

Kao u svakom poslu, tako i u tradingu imate troškova. To su alati, edukacija, pristojbe, provizije, podaci o kotacijama na burzi itd; oprema na kojoj trgujete itd…

U svakom slučaju, cilj je da sa što manjim troškovima i na što kraćem putu ostvarite ono što želite. Morate biti spremni na velike gubitke ali i velike dobitke. Bitno je da izaberete jedan instrument koji Vama odgovara, da vodite svoj biznis plan,svoj popis gubitaka i dobitaka – dnevnik, da imati neku razrađenu strategiju za ulazak i izlazak iz pozicije i svakako da pratite trend, a ne da idete protiv njega.