O GreenDIZ projektu: Koncept prve zelene industrijske zone (ikada), koja se prostire na 30Ha površine, razvijena je i u vlasništvu Solaris Pons Grupe (SPG). SPG se sastoji od nekoliko tvrtki gdje je glavna tvrtka Solaris Pons LLC, osnovana 2013. godine i aktivna na tržištu solarne energije kroz širok spektar usluga koje se nude klijentima u javnom i privatnom sektoru. Osim standardnog razvoja projekata solarne energije, tvrtka pomiče granice u smislu izrade inovativnih pristupa u provedbi projekata, kao što je projekt implementiran 2019. putem sheme ugovora o kupnji energije na licu mjesta (PPA), prvi takve vrste u Hrvatskoj. U prvim godinama tvrtka je bila vrlo aktivna na nacionalnim dražbama feed-in tarifa i nakon što je razvila oko 40% hrvatskih solarnih kapaciteta, odlučila je ući na tržište opskrbe električnom energijom, što je bio logičan potez s obzirom na ogromnu bazu klijenata diljem zemlje.

Detaljnije o GreenDIZ projektu: industrijska zona Green Darda koncept je energetski samoodržive industrijske zone u kojoj SPG vodi poslovanje distribucije i opskrbe energijom, koncentrirajući se isključivo na solarnu energiju (integrirani, neintegrirani i plutajući tip) i vodik (proizveden iz viška solarne energije i oborinske vode sakupljene u umjetno jezero) koji će se koristiti kao mehanizam za sezonsko skladištenje energije te za potrebe pružanja pomoćnih usluga (energije uravnoteženja) operatoru prijenosnog sustava. U planu je i izvoz velikih količina vodika. Umjesto naplate energije i prostora (rente) – SPG će biti dio tvrtki koje će djelovati i u poslovima proizvodnje baterija (Giga Croatia), 3D printanja, kripto rudarenja itd. GreenDIZ će biti partner s Fakultetom Elektrotehnike, računarstva i informatike u Osijeku u svrhu organiziranja terenskih posjeta studenata, profesora i znanstvenog osoblja te studentske prakse. Cilj GreenDIZ-a je revitalizirati gospodarstvo otvaranjem mogućnosti za nekoliko stotina novih radnih mjesta i pokretanje “5.0 industrijske revolucije” pokretanu lokalno proizvedenom zelenom energijom.

Udaljenosti od većih gradova:
• 12 km od Osijeka (četvrti po veličini grad u Hrvatskoj, administrativno središte Osječko-baranjske županije)
• 280 km od Zagreba (glavnog grada Hrvatske)
• 250 km od Budimpešte (Mađarska)
• 250 km od Beograda ( Srbija)
• 290 km od Sarajeva (Bosna i Hercegovina)
• 420 km od Ljubljane (Slovenija)
• 460 km od Beča (Austrija)

Logistika
• Riječni promet: 12 km od riječne luke Drava u Osijeku (200 000 tona godišnji kapacitet pretovara), 50 km od riječne luke Dunav u Vukovaru (500 000 tona godišnji pretovarni kapacitet)
• Cestovni prijevoz: Dva paneuropska prijevoza (cestovni) koridori koji prolaze kroz regiju. Koridor X ide pravcem Salzburg-Ljubljana-Zagreb-Beograd-Skoplje-Solun. Koridor Vc povezuje Budimpeštu, Osijek, Sarajevo i Ploče (pomorska teretna luka).
• Zračni promet: 12 km od Zračne luke Osijek (Zračna luka Osijek je jedina zračna luka u Hrvatskoj kojoj je cargo primarna strateška odrednica).

V I D E O

_

PANORAMA 360°

_